fbpx

Feiten & Fabels: Visceraal Vet

visceraal vet

Visceraal… wattes? Visceraal vet, natuurlijk! Misschien zegt het je niet zoveel, maar het is een essentieel onderdeel van jouw lichaam. Maar wil je het juist wél hebben, of wil je er zo snel mogelijk vanaf? En wat doet visceraal vet eigenlijk in je lichaam? We gaan in deze blogpost je eens haarfijn uitleggen wat wel en niet waar is over visceraal vet (ook wel ectopisch vet) en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Allereerst: wat is visceraal vet?

Visceraal vet is vet dat je organen omringt en deze beschermt tegen stoten van buitenaf, bijvoorbeeld als je valt of een zet krijgt. Het zit diep opgeslagen: het vet bevindt zich onder het onderhuidse vet en de buikwand. Het beschermt onder andere de lever, alvleesklier en de nieren. In essentie is het goed om er een beetje van te hebben, maar als je lichaam te veel aangemaakt heeft kan dit problemen opleveren voor je gezondheid.

Het kan grote impact hebben op je gezondheid

Klopt, en waarschijnlijk meer dan je je bewust bent. Visceraal vet kan, wanneer er te veel van aanwezig is, enorm slechte gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld op de lange termijn tot diabetes type 2 leiden. Je loopt ook een groter risico op:
– Een hartaanval
– Dementie
– Een hersenbloeding
Vaak ervaar je problemen zoals moeilijk ademen, maagzuur en moeite hebben met langdurig bewegen.

Visceraal vet ziet er bij mannen en vrouwen hetzelfde uit

Dit is een fabel! Mannen en vrouwen zijn op veel gebieden verschillend (iets met Mars en Venus?) en ook ons vet zit anders in elkaar. Overmatig visceraal vet drukt de buikwand naar buiten, waardoor je buik er dikker en opgeblazen uit kan zien. Hoewel vrouwen gemiddeld meer lichaamsvet en onderhuids vet hebben, hebben mannen meer visceraal vetweefsel, blijkt uit studies.

Je kunt visceraal vet aan de buitenkant herkennen

Dit is in bepaalde gevallen zeker waar. Doordat het vet onder de buikspieren zit, kan de buik hard aanvoelen. Dit is bij mannen doorgaans meer aan de orde dan bij vrouwen. Het kan dus goed zijn dat jouw bierbuikje eigenlijk een visceraal-vet-buikje is. Ook is het vet te herkennen doordat er vaak sprake is van een appelfiguur of een grote, ronde buik. Hou ouder je wordt, hoe harder dit vet vaak aan gaat voelen.

Er is een quick fix voor je viscerale vet

Helaas is visceraal vet niet met een keertje sporten verdwenen. Visceraal vet laat van nature moeilijk los. Een goede start is meer bewegen en beter eten. Belangrijk is een goed en gezond slaapritme, minimale alcoholconsumptie en stoppen met roken. Probeer vezelrijk voedsel te eten en zo weinig mogelijk kunstmatige suikers te consumeren. Overweeg bijvoorbeeld de medische BodySculptor afslankmethode. Deze maakt gebruik van de Biostimology en pakt de spieren aan die je niet direct voelt zitten en waar je zelf ook geen directe invloed op uit kunt oefenen. Deze methode kan jou dus ontzettend helpen met jouw eerste stap naar een gezond, vitaal lichaam. Maak direct een afspraak!